Adatvédelmi tisztviselő

Izsák Tünde

e-mail: titkarsag@bonyhadkorhaz.hu

Kórháztörténet

A bonyhádi kórház 1959 óta vesz részt a fekvő-és járóbeteg-szakellátásban. A következőkben mutatjuk be az elmúlt félszáz év történetét.

Az eltelt évtizedek alatt állami, járási, városi, majd 2012. május 1-től ismét állami fenntartású intézmény.

Működési struktúra és változásai kórház történetében: Korábban 3 aktív osztály: sebészet, belgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat az ehhez tartozó műtőkkel, strelizálóval működött, majd a 60-s,70-s években járóbeteg-ellátással,1997-től 20 ágyas ápolási osztállyal bővült az intézmény. 2007.április 1-én kezdődött az intézmény struktúra és funkcióváltása, ekkor megszűnt a két műtétes aktív osztály, a sebészet, és szülészet-nőgyógyászat később pedig 20 aktív belgyógyászati ágy. Ennek kompenzálására az ápolási osztály ágyszáma megduplázódott, krónikus általános belgyógyászati és krónikus pulmonológiai ágyon kezdődött krónikus fekvőbeteg szakellátás. 2007-ben a struktúraváltással összhangban egynapos sebészeti ellátást indítottunk általános sebészet, traumatológia, ortopédia és szülészet-nőgyógyászat szakterületeken. Az intézmény több mint 1 milliárd forint önkormányzati és EU támogatással (TIOP 2.1.3) sikeresen valósította meg az aktív fekvőbeteg szakellátások kiváltása járóbeteg-szakellátás fejlesztésével projektet, ezzel a járóbeteg-szakellátást befogadó épület, infrastruktúra - a tüdőgyógyászati szakrendelés, kivételével - megújult. Közfinanszírozással elindult a nappali kórház funkció és a kúraszerű ellátások, az otthoni szakápolás, továbbá bővült a járóbeteg-szakellátás óraszáma és az egynapos sebészet finanszírozása is.

Jelenlegi állapot: 70 általános krónikus belgyógyászati, 20 krónikus pulmonológiai és 40 ápolási ágyon, összesen tehát 130 ággyal folytatódott a krónikus fekvőbeteg szakellátás. Emellett a 4 szakmás egynapos sebészet, a járóbeteg-szakellátás, a 24 órás sebészeti és röntgen diagnosztikai ellátás, a tüdőgondozó valamint 2012. július 1-től, az aktív belgyógyászati osztály megszűnését követően bevezetett belgyógyász szakorvosi készenlét jelenti a kórház új működési struktúráját.