Többszintű egészség- és életminőség fejlesztés a Völgységben

 

image image image image
Egészségfejlesztés Bonyhád térségében Lelki egészség központ funkció bővítés az Egészségfejlesztési irodánál A kedvezményezett neve: Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet   Projekt címe: Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának lelki egészség központ funkció bővítése Projekt azonosító: EFOP-1.8.20-17-2017-00009  Projekt tartalma: A projekt során az Egészségfejlesztési iroda egészségfejlesztő csapata és szolgáltatási palettája bővült. A projektmenedzsment és a szakmai vezetőn kívül egy fő pszichológus szakemberrel és egy fő lelkész - addiktológiai konzultáns foglalkoztatásával teremtettük meg a mentális egészségfejlesztési funkció bővítést. Ennek célja az egyének mentális egészségének védelme, fejlesztése és a mentálhigiénés szemlélet elterjesztése, a mentális zavarok megelőzése a Völgységben élők körében. Családok, oktatási – nevelési intézmények, csoportok, közösségek támogató fejlesztése, a hiányzó prevenciós szolgáltatások pótlása, a pszichiátriai betegellátásra még nem szoruló, de kockázatnak kitett célcsoport számára. Projekt befejezési dátuma:  2020. április 30.  A szerződött támogatás összege: 40 millió Ft.  Forrás: Európai Szociális Alap Támogatás mértéke: 100% vissza nem térítendő támogatás.  Eredménye: A projektben 920 főt terveztünk elérni a mentális egészség megőrzésére irányuló programjainkkal, szolgáltatásainkkal, információ nyújtással, képzésekkel. A projekt kulcs emberei a pszichológus és a lelkész - addiktológiai konzultáns kollégák voltak. Szakmai felkészültségüknek, motiváltságuknak, tapasztalatuknak köszönhetően a projektidő végére 2001 főnek tudtunk a mentális egészség fejlesztése területén segíteni.            

 
Bővebben
Partnerségi munkacsoport alakult

Partnerségi munkacsoport feladata összehangolni a térség egészséges életmóddal kapcsolatos döntéseit, előkészíteni a program sikeres folytatását.


 
Bővebben
Egészségi állapotfelmérés a térségben

Lakosság egészégi állapotának felmérése, szűrések, kockázatbecslés a keringési betegségek, valamint a zsír- és szénhidrát anyagcsere-betegségek kockázatára.


 
Bővebben
Motivált lakosság a siker záloga

Szeretnénk ha Ön is bekapcsolódna programjainkba, kérem tekintse meg miért.


 
Bővebben

Adatvédelmi tisztviselő

Izsák Tünde

e-mail: titkarsag@bonyhadkorhaz.hu

EÜ. adatokra vonatkozó adatvédelmi tájékoztató

Részletek

 

Értesítés

Ezúton is tájékoztatjuk a tisztelt betegeket és a lakosságot, hogy 2023. szeptemberében két pénteki napon (09.15. és 09.22.) 15.00 h-tól másnap (09.16. és 09.23., szombat) 08.00 h-ig szünetel 24 órás ambuláns sebész szakorvosi készenlétünk.

Ezen időszakok alatt az akut ellátást igénylő sebészeti és baleseti sebészeti eseteket, betegeket a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Szekszárd Sürgősségi, - és Baleseti Sürgősségi Osztályain látják el.

Tisztelt Pácienseink!

2023. január 23-tól az alábbi táblázatban szereplő telefonszámokon kérhető előjegyzési időpont Rendelőintézetünk szakrendeléseire.
 

Részletek

Betegjogi képviselő

 

Egészségfejlesztési tevékenység Bonyhádon

10 éves lett a Bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda

 

 

Irodánk a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben 2013. június elsején, pontosan 10 éve kezdte meg működését , a “Többszintű egészség- és életminőség fejlesztés a Völgységben” elnevezésű projekt keretén belül.   

Vállalta, hogy a gyógyító ellátás mellett, a prevenció területén is tevékenykedni kíván.

A bonyhádi iroda megalakulásával az egészségfejlesztés és prevenciós szemlélet új fogalomként jelent meg a völgységi lakosok életében. Olyan egészségmegőrző központ jött létre, mely fontos színtere az országos, valamint a helyi népegészségügyi- és egészséges életmódra nevelő programok megvalósításának, a megelőzést segítő akciók lebonyolításának. 

Munkánk a kezdetekkor a megelőzésre fókuszált, később az évek során a helyi szükségletekre alapozva alakítottuk ki az egészségfejlesztési szolgáltatások színes palettáját. Évtizedes kapcsolatokat építettünk és ápolunk a térségben jelen lévő, az egészségfejlesztésben érintett és érdekelt oktatási - nevelési intézményekkel, önkormányzatokkal, valamint Bonyhád város intézményeivel, civil szervezetekkel, az alapellátás szereplőivel, és a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával. 

 

Kollégáink széleskörű szakértelmének és tapasztalatainak köszönhetően, rugalmasan tudunk alkalmazkodni az egyéni és közösségi elvárásokhoz. Igyekszünk az igények és szükségletek figyelembevételével olyan modulokat kínálni, amelyek a lakosság egészségmegtartását, egészségtudatosságát szolgálják. A széleskörű együttműködéseknek köszönhetően, biztosított a bonyhádi járásban a lakóhelyközeli egészségszolgáltatás. 

 

 Pályázati siker

 

A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet a TÁMOP 6.1.2/11/3 pályázati kiírás keretében 124.644.647 Ft vissza nem térítendő Európai Unios támogatást nyert el az egészségfejlesztés térségi szervezésére, megvalósítására. A 100%-os támogatási intenzitású program megvalósításának ideje: 2013. június 1.- 2014. november 30. között fog megtörténni.

A projekt általános céljai

A projekt célkitűzései között szerepel, hogy egy olyan egészségfejlesztési és egészség-megőrzési „központ” jön létre, mely központja lesz az országos, valamint a helyi népegészségügyi- és egészséges életmódra nevelő programok megvalósításának, prevenciót segítő akciók lebonyolításának, kapcsolatot teremt és színteret biztosít a területen működő egészségügyi és szociális szolgáltatók és civil szervezetek kezdeményezéseihez, együttműködéséhez.

A projekt átfogó célja a lakosság egészségi állapotának, életminőségének, ezen keresztül a kistérség versenyképességének javítása:

  • egészségfejlesztést támogató intézményi rendszer kialakítása,
  • egészségügyi rendszer és kistérség egészségfejlesztési kapacitásainak fejlesztése,
  • szervezett ágazatközi-partnerségi együttműködések, kistérségi fejlesztések összehangolása,
  • mérés-értékelési rendszerek, információs rendszerek kialakítása,
  • „jó-gyakorlatok” összegyűjtése, átadása, cseréje,
  • a népegészségügyi intézményrendszer átfogó fejlesztése, egészségfejlesztés társadalmasítása felhasználásával.

A projekt célja továbbá a színterek, intézmények, programok közötti partnerség, komplexitás elérése, mely a helyi források mobilizálását és bevonását is jelenti, következtében a helyi egészségfejlesztési potenciálok összeadódnak, komplex módon várható társadalmi szintű hatás, ami külső - nem helyi szintről érkező - támogatások hatékonyságának növekedését eredményezi.

A programban résztvevő települések

A Bonyhádi Járás a Dél-Dunántúl régióban, Tolna megyében a Völgység és a Mecsek határvidékén terül el, Tolna megye déli részén fekszik. A járásba 25 település (Aparhant, Bátaapáti, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Cikó, Grábóc, Györe, Izmény, Kakasd, Kisdorog, Kismányok, Kisvejke, Lengyel, Mórágy, Mőcsény, Mucsfa, Nagymányok, Nagyvejke, Tevel, Váralja, Závod, Murga, Kéty, Felsőnána, és Zomba) tartozik, a legnagyobb és központi település Bonyhád városa.

PROJEKT ADATOK

 

TÁMOP 6.1.2/11/3-2012-0055

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt neve:
„Többszintű egészség- és életminőség fejlesztés a Völgységben”

Kedvezményezett:
Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet
Bonyhád Bajcsy Zs. utca 25.

Támogatási összeg:
124.644.647 Ft